srijeda, 26. studenoga 2014.

Poljski Dan neovisnosti u Novoj Gradiški i Valpovu

FOTO: ngbuntovnici.hr
U subotu 22. i nedjelju 23. studenoga  u Novoj Gradiški i Valpovu Poljaci su proslavili svoj državni praznik Dan neovisnosti i lokalnoj zajednici predstavili bogatstvo poljske kulture. Dan neovisnosti Republike Poljske obilježava se u spomen na 1918. godinu i povratak poljske samostalnosti nakon 123 godine neslobode.
Proslava je započela u subotu u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški svečanom svetom misom, koju su prevodili poljski svećenik Tomasz Cybula i novogradiški župnik Perica Matanović. Na misi je sudjelovala i vokalna grupa "Wisła" Poljskog kulturnog društva "Mikołaj Kopernik" iz Zagreba. Uslijedila je šetnja poljskih gostiju centrom Gradiške. Poljaci su budili znatiželju svojim narodnim nošnjama, ali i plesom kojeg su izveli u središtu grada. Za sve Poljake i njihove potomke, koji počivaju na groblju u Tisovcu, ispred tamošnjeg središnjeg križa položen je vijenac. Proslava je nastavljena u novogradiškom Domu kulture nastupom poljskog folklornog ansambla "Uherzacy". Tom prigodom prisutnima su se obratili predstavnica poljske nacionalne manjine grada Zagreba Walentyna Lončarić, konzul Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Janusz Tatera te novogradiški gradonačelnik Željko Bigović.
U nedjelju je poljski Dana nezavisnosti svečano obilježen u Centru kulture Matija Petar Katančić u Valpovu, gdje je bogatstvo poljske tradicije brojnoj publici predstavio već spomenuti poljski ansambl "Uherzacy". U pauzi između nastupa ansambla prigodne govore u ime organizatora održali su predsjednica Poljske kulturne udruge "Wisła" iz Osijeka Adrijana Jurilj Sauer, poljski konzul te predstavnica poljske nacionalne manjine (glavna organizatorica proslava u Novoj Gradiški i Valpovu), a u ime domaćina valpovački gradonačelnik Leon Žulj.
Na internet-stranici Građanske inicijative NG buntovnici objavljene su fotografije nastupa u Novoj Gradiški (KLIKNI), izjave predstavnice poljske nacionalne manjine i svećenika Matanovića (KLIKNI), a video nastupa u Novoj Gradiški nalazi se OVDJE.